Maaliskuun Match Fishing lehdessä on artikkeli ”Hopeakoneesta”(silver machine, silver termillä puhutaan yleensä särkikaloista) eli Sean Ashbystä (Englannin maajoukkueonkija) . Seuraavaksi artikkelia vapaasti käännettynä:

 

Englannin maajoukkueonkija Sean Ashby on monien mielestä paras silver-onkija Brittein saarilla. Päästä hänet vapaasti särkien ja pikku lahnojen(skimmer) kimppuun ja on vain yksi lopputulos – Voitto hopeakoneelle!

Tässä artikkelissa Sean kalastaa Bonehill Mill Fisheryssä joka sijaitsee lähellä Tamworthia, paikalla ei Sean ole aikaisemmin kalastanut. Paikasta on kuulunut hyviä asioita pitkin talvea, suuria särkisaaliita, joten hän ajatteli kokeilla paikkaa.

Paikassa pitäisi toimia surviainen hyvin ja särkeä ja pientä lahnaa on paljon.

Järven nimi on Ashley ja se on noin 1,5m syvä. Sean on valmistellut kaksi rigiä, joita käyttää surviaisella onkimiseen.

Vuosien varrella Sean on oppinut että isompi särki syö paremmin mitä kevympi rigi on. Jos pientä särkeä on paljon on sama onkia painavalla rigillä että saa syötin nopeasti alas, mutta se karsii ison särjen helposti pois.

Sean on viime aikoina viettänyt paljon aikaa Stainforth & Keadby kanavalla Thornessa, missä pitää saada 200 särkeä jotka painavat noin 8kg 5 tunnissa pärjätäkseen.

”Saatat ajatella, että kaikki mitä tarvii tehdä on tiputtaa rigi veteeen, iskeä ja nostaa kala ylös... Mutta se ei voisi olla kauempana totuudesta.

Rigi pitää laskea alas hitaasti, ja syönti tulee heti kun syötti koskettaa pohjaa. Olen varma että kalat seuraavat syötin laskeutumista ja ottavat sen suuhunsa heti kun se asettuu – monet syönnit ovat siten todella vaikeasti luettavissa kohosta...

Takaisin tähän päivään. Surviaisrigiin pistän 0,4g Sensas Arrezo and 0,6g Sensas Auchy kohot. Molemmissa kohoissa on metalli ala-antenni ja muovinen antenni, minkä painotan aina aivan alas.

Syvyys on noin 1,5m ja asetan syötin aivan koskettamaan pohjaa eli death depthiin, koska se on mielestäni usein paras ja todella harvoin kalastan pohjan yläpuolelta. Auchy on säädetty 2cm ylisyvään kaloille jotka tökkivät pohjaa.

Molemmissa rigeissä on bulk noin 45cm päästä koukusta, joka on sidottu 125mm tapsiin. Koukun koko on 20. Droppereina on 3 No11 painoa kevyemmässä kohossa ja Auchyssä No10, ne kertovat jos kala syö syöttiä vajotessa.

Mielestäni kaksi tärkeintä asiaa särjen kalastuksessa ovat syöttäminen ja kuinka tarjoilet(presentation) syöttiä. Tällä tarkoitan lähinnä sitä miten pistät rigin veteen. Puhun viikottain henkilöiden kuten Des Shippin kanssa ja ensimmäinen kysymys on usein ”Miten laitoit rigin veteen?” koska on monia tapoja tehdä se ja eri tavat toimivat eri paikoissa.

Eri tapoja laskea rigiä

Laskemalla sisään:

Tämä on oma suosikkitapani. Pudotan rigin veteen, pidän vapaa ylhäällä kunnes siima on suora, sitten hitaasti lasken rigiä alaspäin. Yleensä koho häviää veden alle kun rigin on saanut laskettua alas.

Siima tiukkana:

Joissain paikoissa kalat tykkää olla mäskätyn alueen takana. Silloin heilautan rigin eteenpäin siima suorana ja annan sen laskeutua alas suorana pitäen siimaa tiukkana kunnes syötti on alhaalla, sitten nostan kohoa noin 5cm ja annan sen laskeutua uudelleen. Tämä toimii yleensä isommalle kalalle joka ei pysty vastustamaan syötin uudelleen laskeutumista.

Reikään pudotus:

Tämä vaatii hieman harjoitusta, mutta voi olla välillä todella tehokas. Vie rigi ulos ja tiputa bulkki veteen, saman tien tiputa koho keskelle bulkin tekemiä renkaita. Kohon ei pitäisi liikkua sivusuunnassa kun teet sen oikein ja tärppi tulee yleensä kun syötti saavuttaa pohjan.

Syöttäminen

Uusilla paikoilla tykkään tehdä kokeita syöttämisellä ja tänään aion syöttää kolmea eri kohtaa särjelle. Yksi 5m päähän johon syötän vain tuplasti liimiä. Sitten kaksi paikkaa 9,5m päähän, toiseen tuplaliimi ja toiseen puolet mäskiä. Sensas mäski mitä käytän on todistetusti tehokas särjelle – 50% Super Canal Black ja 50% Canal Fine Noire. Molemmat mäskit ovat kohtuu hienoajakoista ja tummia väriltään, tosin eivät aivan mustia.

Kumpikin pitempi paikka mäskätään kahdella mandariin kokoisella mäskipallolla joissa on 125ml jokeria, lyhyelle siimalle pistän noin 75ml jokeria.

Tykkään pistää kohtuullisen määrän ruokaa heti alussa, koska kokemukseni kertoo että vaikka kalastaisit vain yhtä kalaa tulet saamaan senkin ylös tällä määrällä.

Tarkoitukseni ei ole mäskätä lisää ennenkuin olen saanut kunnollisen määrän syöntejä ja huomaan sen hiipuvan.

En usko että syönti hiipuu siksi että kalat olisivat syöneet kaiken mäskin vaan että ne ovat syöneet kaiken mikä oli helposti saatavilla ja kun pistän lisää se saa ne palaamaan takaisin.

Jokerilla mäskättyjen särkipaikkojen lisäksi aion mäskätä ison pallon jokeria ja jonkun verran kuolleita matoja 11,5m päähän yrittäen tehdä ansan lahnoille. Tälle paikalle käytän Sensas Series 14 kohoa, missä on hiilikuitu ala-antenni ja ohut ontelomainen antenni. Tähän rigiin teen painotuksen samalla lailla, mutta se makaa noin 5cm ylisyvässä. Annan tämän paikan rauhottua ensimmäiset kaksi tuntia, että isompi kala asettuisi rauhassa paikalle.

Seanin vihjeet:

  1. Kokeile erilaisia tapoja tarjoilla rigiä – joku toimii aina parhaiten

  2. Painota kohot niin alas kuin mahdollista, joskus vain vaistoat tärpit

  3. Käytä aina kevyintä kohoa minkä keli sallii

  4. Uusilla paikoilla mäskää eri etäisyyksille ja erilailla ja kokeile mikä toimii parhaiten, siitä on hyvä jatkaa ensi kerralla.

Miten sessio meni?

Vaikka yöllä oli ollut pakkasta 3 astetta olin silti yllättynyt että koko järvi oli jäätynyt muutaman sentin paksuuteen. Rikoin jään noin 12m alueelta ja valmistelin 3 rigiäni.

Paikan omistaja tuli käymään ja veikkasi että kalaa on runsaasti vaikka on ollut huono keli. Itse en ollut niin varma!

Pohja oli aika tasainen 5m päässä missä ensimmäinen mäskäyspaikkani oli, ensimmäisen 5m jälkeen syvyys pysyi samana.

Ongin 10 minuuttia lähimmältä mäskiltä saamatta nyppyäkään. Siirryin 9m liimipaikalle ja sain ensimmäisen nyppyni noin puolen tunnin onginnan jälkeen, pieni särki, sitten aloin saamaan kunnolla molemmilta 9,5m paikoilta. Kalat mäskillä olivat hieman isompaa kuin liimi kohdassa.

Kuitenkin särki oli hyvin pientä painaen vain noin 10-30g kappale. On vaikeaa saada isompaa kalaa kohdasta missä pikku kala viihtyy, paitsi jos isompi kala kuten karppi ui paikalle ja ajaa pikkukalat pois.

Syötin 9m liimipaikkaa pienillä ylläpidoilla joka 30min pistämättä mitään 9m mäskikohdalle, mutta kummassakaan kohdassa ei kalan koko kasvanut.

Parin tunnin jälkeen kokeilin kärpäsen toukkaa 11,5m päästä, olin kupittanut sinne 15min välein muutamia kärpäsentoukkia. Ekalla laskulla sain pienen särjen, jatkoin ja sain useita pieniä säynäviä ja yhden isomman särjen noin 75g, mutta ei jälkeäkään lahnoista.

Usein kun on hyvin kylmää saat vain mitä on edessäsi, kala ei liiku kun vesi on kylmää. Mitä vähemmän tuhlaa energiaa liikkumiseen sitä vähemmän pitää syödä.

Lopetettuani minulla oli noin 2,5kg pientä kalaa. Jos olisin kalastanut 5 tunnin kisan olisin asettanut itselleni tavoitteeksi 200-250 kalaa mitkä olisivat painaneet noin 4-5kg. Tällä tuloksessa olisi varmasti ollut palkinnoilla, varsinkin kylmänä päivänä kuin tämä.

Edellisen päivän kilpailu oli voitettu 6kg saaliilla, mutta siinä oli ollut karppi mukana, joten kaukana en olisi ollut.

Kaiken kaikkiaan masentava päivä aloittaa uusi artikkelieni sarja Match Fishing lehdessä, sain kuitenkin useita tärppejä, mikä ottaen kelin huomioon, ei ollut lainkaan huono suoritus.”