lähde: Match Fishing 04/2010

 

 

Kelluva vai uppoava?

 

Kun kalastan wagglerilla joella, kumpi on parempi kelluva vai uppoava siima? Ja mitä siimaa suosittelette?

D Craig, Leeswood


Matt Maginnis(Juoksevan veden/siiman specialisti) vastaa:
Useimmissa tapauksissa on tärkeää että pääsiimasi kelluu, jotta sitä olisi helppo ohjailla ja ”korjata” pitääksesi sen kohon takapuolella. Tämä edesauttaa sitä että kohoon ei kohdistu vetoa virrasta. Tämä on ensiarvoisen tärkeää koska kalat ottavat syötin joka kulkee suoraan virran mukana, samaan tapaan kun heitetyt/ritsatut houkutusaineet(mäski, toukat jne.)

Käyttämällä kelluvaa siimaa on myös helpompaa ja nopeampaa tehdä vastaisku, se vähentää ”hutien” määrää.  On mahdollista saada useimmat siimat kellumaan ruiskuttamalla niihin silikooni kellutusainetta tai päällystämällä siima vaseliinilla. Kuitenkin monet siimat kelluvat ilman erillistä käsittelyä, esim. Bayer Perlon, Mosella Xedion and henkilökohtainen valintani Daiwa Match Winner.

Ainoa tapaus missä uppoava siima tulee kysymykseen on kun kohteessa on hyvin voimakas tuuli alavirtaan päin ja siiman suoristaminen tästä syystä ei ole mahdollista. Tälläisissä tapauksissa uppoava siima kuten Maxima voidaan pitää pintakalvon alla. Tässä tekniikassa heitot pitää suunnata reilusti alavirtaan, että aika jossa siima tekee vetoa aiheuttavan pussiin kohoon kasvaa.

Muut onkijat jota tiedän ovat hyvin vakuuttuneita Ultima Power Plus ja Daiwa TDR Reel siimojen kanssa. Molemmat näistä siimoista on helppo saada kellumaan tai uppoamaan tekniikasta riippuen sopivalla ruiskutusaineella.



 

Luottamuksen etsiminen?

 

Kuinka löydät itseluottamuksen takaisin todella huonon jakson jälkeen? Minulla on viime aikoina mennyt todella huonosti kilpailuissa enkä tiedä miten saan ongintani jälleen paremmaksi.

D Morgan, Burton upon Trent

 

Mark Pollard vastaa:

Monissa tilanteissa, varsinkin jos olet allapäin, on helppo mennä harhaan ja menettää itseluottamus. Kun asiat menee hyvin, eli saat hyviä tuloksia riippumatta arpaonnesta ja johtuen taidosta tai onnesta saat kaloja sumppuun, mikään negatiivinen asia ei vaivaa mieltäsi ja uskot saavasi kalaa mistä tahansa.

 

Sitten kun asiat menee huonommin ja saat huonosti kalaa alat kyseenalaistamaan omia taitojasi. Tätä tapahtuu meille kaikille aina silloin tällöin. Neuvoni on, että menet kalastamaan paikkaan jossa tiedät saavasi hyvin kalaa saadaksesi itseluottamuksen takaisin. Sitten kun itseluottamus on takaisin aloitat seuraavan kilpailun positiivisella otteella – tiedät osaavasi onkia, sinun pitää vaan osua kaloihin!

Älä aloita kisaa allapäin, teet virheitä ennenkuin aloitatkaan, sillä se näkyy saalismäärässäsi. Muista vanha sanonta: ”Et voi ottaa pois mitä olet pistänyt sisään”. Jonain päivinä jopa huono ruutu voi olla hyvä kun olet parhaimmillasi ja teet asiat oikein.

 

Puolien täyttäminen siimalla?

Kuinka täytän syvän puolan ilman että tuhlaan siimaa?

 

D Cordingley, Bristol


Mick Bull(Fish 'O' Mania winner) vastaa:

Olen nähnyt monia tapoja täyttää puola sinä aikana jonka olen työskennellyt kalastustarvikeliikkeessä. Jotkut tavat ovat todella hyviä mutta toiset taas pitää muuttaa ja korjata, koska huonosti täytetty puola aiheuttaa sinulle harmia käytössä. Jos sinulla on mahdollisuus käyttää bulkkipuolia, silloin se on helppoa, täytät vaan puolan siimalla. Iso osa siimasta ei edes tule käyttöön, mutta bulkkipuolissa siima tulee halvaksi joten se on edullista vaihtaa.

Paras tapa säästää siimaa on käyttää pohjasiimaa, jolla puola täytetään osittain ennen kuin kelaat puolaan varsinaisen käyttösiiman. Käytän vanhoja siimoja tähän tarkoitukseen ja mitä paksumpaa siima on sen nopeammin täyttyy puola.

Toinen tapa täyttää puola, tämäkin auttaa säästämään siimaa, on käyttää kahta samankokoista puolaa. Valitse 100m siimaa jota aiot käyttää ja kelaa se toiseen puolista. Kun siima loppuu sido se pohjasiimaan ja kelaa puola täyteen. Seuraavaksi ota toinen tyhjistä puolista ja solmi pohjasiima tähän ja kelaa siima toiseen tyhjään puolaan. Tällä tavoin käytät juuri sen 100m siimaa, eikä hukkaan mene yhtään. Kun siima menee huonoksi tiedät että uudella 100m puolalla saat kelan puolan täyteen siimaa kun poistat vioittuneen/vanhaksi menneen siiman ja sidot sen pohjasiimaan kiinni ja täytät puolan.

Kun kelaat puolaa täyteen voi siima mennä kieroon, se voi aiheuttaa suuria sotkuja kun heität. Estääkseni tämän laitan kynän puolan läpi ja pyydän jotakuta pitämään siitä kiinni, jolloin siima kulkee suoraan puolalta kelaani. Ennen jokaista kalastussessiooni heitän kerran 30g lyijypainolla. Tämä auttaa poistamaan siiman kiertymistä edellisen session jäljiltä ja samalla suoristamaan sen.