lähde: Match Fishing May/2010


Pakastettu jokeri... hyvä vai huono?

Olen kuullut, että kilpailuista ylijääneet jokerit voi pakastaa. Miksi haluaisit tehdä näin ja onko se toimiva juttu? Voitko kertoa minulle kuinka tehdä se?

P Dent, Buckhurst Hill, Essex


 

Rob Middleton(jokispecialisti) vastaa:
Itse käyttäisin pakastettua jokeria vain kahdessa tilanteessa ja silloin siitä syystä että se ei ole elävää niin kuin elävä jokeri. Ensimmäinen käyttökohde on kun kalastat paikassa, jossa on lietepohja. Elävä jokeri hautaa itsensä liejuun, kun taas kuollut jokeri pysyy lietteen pinnalla.

Toinen käyttökohde kuolleelle jokerille, ja tämä on yleisin, on kun kalastat lahnaa ja skimmereitä. Lisäämällä mäskiin ja/tai liimiin kuolleita jokereita saat hyvän paikallaan pysyvän syötin, jota lahnat tykkäävät syödä.

En kuitenkaan koskaan syötä pelkillä kuolleilla jokereilla, koska haluan että mäskissä on elävän jokerin haju ja liike. Vaihtelen elävän ja kuolleen jokerin suhteita riippuen siitä mitä haluan saavuttaa. Molemmissa tilanteissa pienestä määrästä elävää jokeria ei ainakaan ole haittaa.

Tehdäkseni pakastettuja jokereita käytän siihen yksinkertaisesti jokereita, jotka jäivät onginnasta yli. Sihtaan ne, että saan lian ja kuolleet toukat pois, kiedon toukat sanomalehteen 24 tunniksi, jotta lehti poistaa toukista ylimääräisen kosteuden. Siirrän toukat kuivaan kulhoon johon sirottelen kuivattua liimiä, tämä erottelee jokerit ja estää niitä menemästä nippuun. Liimi/jokeri-seos laitetaan foliopakettiin ja pakastimeen.

Kun tarvitsen pakastettuja jokereita, otan paketin pakastimesta ja annan sen sulaa. Käytän foliota jokerin pakastamiseen, koska sanomalehti lisää kosteutta jokereihin kun ne sulavat ja tekee niistä litimärkiä. Folio ei lisää yhtään ylimääräistä vettä jokereihin, joten ne pysyvät hyvinä kun ovat sulaneet. Minulla on aina joitakin paketteja pakastimessa, koskaan ei tiedä milloin ne ovat tarpeeseen.



Mitä liimiä mihinkäkin tilanteeseen?

Liimiä on monia erilaisia tyyppejä ja värejä myytävänä liikkeissä. Missä tilanteessa tulisi mitäkin liimiä käyttää?

C Austin, Whitchurch, Shropshire


 

Joe Carass(yksi parhaista nuorista onkijoista) vastaa:

Kaupoissa on todellakin mitä erilaisempia liimejä, kevyistä, pilveä tekevistä pinta liimeistä painaviin syvä joki liimeihin. Niillä kaikilla on omat käyttökohteensa, mutta normaalisti Britteinsaarten onginnassa tarvitaan vain kolmea eri tyyppistä liimiä.

Damp leam (kostea liimi)

Tätä on saatavilla luonnollista(ruskea) tai mustaa versiota. Musta on hyvää kirkas vetisiin paikkoihin missä liimi sekoittuu pohjan kanssa. Normaali kosta liimi on hyvin hienoa ja sopivan painavaa ja tekee loistavan pilven. Sillä on kaksi pääkäyttötarkoitusta: yksi on tupaliimi, missä kostutat liimiä kevyesti ja lisäät noin kolmasosan grey liimiä ja sekoitat. Se on loistava väliaine jokerin syöttämiseen. Skimmerit varsinkin tykkäävät syödä jokeria näin syötettynä. Tässä liimissä ei ole mitään ravintoarvoa, tai yleensäkään missään liimissä, joten mitä pistät liimin sisään on se mitä kalat syövät.

Grey leam (harmaa liimi)

Tämä on kuivaa jauhetta, josta tulee hyvin tahmeaa kun siihen sekoitetaan vettä. Itse asiassa sitä voidaan verrata sementtiin ja se reagoi samalla tavalla veden kanssa. Käytetään enimmäkseen tuomaan sitovuutta mäskiin, liimeihin ja pelkkiin jokereihin. Käytetään edellä mainittuun tupla liimiin, mitä enemmän grey liimiä, sitä sitovampaa, joten ole varovainen ettei sitä tule liikaa. Tällä liimillä voidaan myös sitoa pelkkää jokeria yhteen, paikoissa joissa liimiä ei tarvita. Yksinkertaisesti lisää vain hieman grey liimiä jokereihin kunnes ne alkavat tarttua toisiinsa.

Molehill Soil (Terre de Riviere)

Tämä on hyvin raskasta ja tummaa liimiä, jota voidaan ostaa tai kerätä kentiltä joissa myyrät elää tai jokien penkoista(tämä on parasta). Voidaan käyttää mäskin kuljettajana syvissä joissa, koska se on hyvin raskasta tai sitä voidaan käyttää mäskin määrän lisääjänä muissa paikoissa. Tämä mäski ei tee pilveä, joten se on hyvää pienten kalojen välttämiseen, se hajoaa nopeasti vapauttaen syötit ja mäskin. Lisään osan tätä useimpiin jokimäskeihini lisätäkseni painoa ja varmistaen että mäskini menee pohjalle.